Tuesday, September 22, 2009

Wasiat terakhir Mujahidin.

IMAM SAMUDRA

ALI GHUFRON

AMROZY

[klik kat gambar kalau nak baca]

Sunday, September 20, 2009

Perbezaan antara RON95 dan RON97.

Akhir-akhir ini Malaysia dikecohkan lagi dengan kenaikan harga minyak. Mulai 1 September lepas, Kerajaan Malaysia telah menaikkan harga minyak sekali lagi. Selain itu, kerajaan juga telah menggantikan penggunaan minyak RON92 kepada RON95.

Berikut adalah senarai harga minyak terbaru (mulai 1 September 2009).

  • RON 97 : RM2.05

  • RON 95 : RM1.80

Tetapi tahukah anda apakah itu RON? Pernahkah anda semua tertanya apa bezanya minyak RON97, RON95 dan minyak RON92 tu. Kenapa kerajaan tukar penggunaan minyak RON92 kepada RON95? Apa signifikannya daripada penukaran itu? Minyak yang mana satukah yang lebih bagus? RON95 atau RON97?

Mungkin ada ramai yang mengatakan minyak RON95 adalah minyak yang tidak berkualiti. Sebab itu ia lebih murah. Ada pula mengatakan minyak RON95 mungkin akan mengotorkan engine anda dan ada juga yang mengatakan minyak RON95 kurang berkuasa berbanding minyak RON97.

Sebelum anda semua membuat tanggapan palsu,mari kita fahami apakah maksud sebenar RON.

RON adalah singkatan bagi ‘RESEARCH OCTANE NUMBER‘, dimana octane number ataupun octane rating bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda.

RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92. RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.

Tidak bermakna menggunakan RON95 itu tidak bagus untuk kereta anda. Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.

Oleh itu, ia sepatutnya tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda.

Apa yang perlu anda buat ialah rujuk buku panduan kereta anda untuk Rating Octane minimum yang boleh dipakai dan juga kereta anda perlu menggunakan minyak unleaded (tanpa plumbum) ataupun leaded (plumbum).

Apabila anda refer kepada manual kereta anda, kat situ ada ade tercatat minimum ron yang boleh digunakan. Kalau dia tulis ron 95, maknanya anda kena guna Ron 95 dan ke atas saja. Jangan pula guna minyak bawah ron95. Nanti rosak pula kereta anda.

Selain di dalam buku panduan, anda juga boleh melihat sticker Octane Rating minimum di lid penutup minyak kereta anda. Di situ pun biasanya ada di catatkan.

Secara asasnya memang lagi tinggi RON tu, maka lagi bagus minyak tu. Tapi perlu diingat, RON yang lebih tinggi tidak bermaksud ianya lebih berkuasa. Ia hanya bermaksud minyak itu lebih susah untuk dinyalakan. Dan sebenarnya, setiap engine sesebuah kereta itu direka dengan minimum octane rating nya yang tersendiri.

Jadi, paling pentingnya ialah periksa manual kereta anda, apakah nilai minimum octane rating atau RON nya. Gunalah minyak paling minimum yang dicatatkan itu. Kalau RON95 maka anda boleh guna RON95 tanpa ada sebarang masalah. Dengan menggunakan minyak RON95, anda sebenarnya dapat menjimatkan duit anda kerana ianya lebih murah.

Namun, kepada mereka yang pakai kereta yang berkuasa tinggi contohnya kereta sport seperti evo, impreza, type R, skyline dan sewaktu denganya, maka adalah sangat disarankan supaya anda gunalah minyak RON97. Walaupun harganya mahal sedikit, tapi tidak mengapalah, janji anda puas hati. Nanti boleh la anda pecut kereta dengan lancar, tanpa semput-semput,he he he…

Saturday, July 4, 2009

Mari berpantun...

-Lu Bisa Mati Ka?
-Bisa Mati
-Berapa org Lu mati?
-3org kita mati
-Lu mati pintu mana?
-Kita mati pintu hidup

-Lu punya pukimak ada hantam ka?
-Ada hantam
-Ada masuk tak dak masuk?
-Ada masuk
-Itu masuk kala apa?
-Masuk putih (pisau)
-Itu keluar kala apa?
-Kala merah (darah)

-Lu mana mari?

-Kita punya atas mari,3macam mari,sambil merangkak sambil lari.

-Apa lu cari?
-Kita punya cari,kita punya adik beradik,kita punya abang,kita punya adik.

-3x3 berapa kawan?
-3x3=12
-Apa pasal 12?
-Pasal kita ada modal,kita boleh berniaga,kita ada kuasa,kita boleh lawan.

-2x3 berapa kawan?
-2x3=360
-Apa pasal 360?
-Pasal itu org kaya punya blablablabla....

Friday, May 15, 2009

Mentera Beradu - Malique feat. M.Nasir

(verse 1)
kulitku tebal, ku bebal ,ingat ku kebal
banyak berbual makan angin kembung perut mual
resah dan tidak senang, hidup tak pernah lenang
ku schizo paranoia takut pecah tembelang
lidahku kaku tak selicin kuku, teman baikku buku
bini ku pena, tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman, pasti belum
ikut gerak hati, pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang, takat meradang
tanya abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang
kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

(verse 2)
yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakar dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif yang bercicah diinspirasi pagi
peduli reputasi basi pekakkan sebelah
halang dia keduanya, muka cantik
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
lebih hina dari zina
lu bikin dosa ku bikin prosa
testos sterone testarosa
citacita sosa kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

(verse 3)
naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa ngigau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang
sebelum jadi naga ikan koi renang renang
kura kura salah jawap pantun naik derang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara temeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah berdegup pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
kalau kosong jangan menyamar ada kuasa
panjat pokok buluh carik tokong air terjun
naik sampai nampak dan terpegun turun,
tiga ular ikut , lompat atau paut
kalau lari mati , jika belot maut

kulit tak bersalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini ku berbahasa baku
kata kata nahu himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

untuk sesiapa yg tahu maksud tersirat lagu ini,renung2 kan lah.

Thursday, March 26, 2009

Teka-teki matematik pelik

Ah Chin
Ah Chin miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga rm50.
Die pinjam kat kawan A rm25 dan die pinjam kat kawan B rm25
so die pegi la nak beli baju tu.
masa die pegi. die tgk baju tu sale. harga turun. baju tu skarang berharga rm45.
die bayar then die dapat baki rm5.
die bagi kawan A rm1 dan die bagi kawan B rm1.
die tinggal rm3.
die hutang kawan A rm24 dan die hutang kawan B rm24.
so die hutang rm48.
die ade rm3 skarang.
rm48+rm3= rm51
kenapa boleh ade rm51? sedangkan die pinjam rm50.?


Abu
Abu miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga rm50.
Die pinjam kat kawan A rm25 dan die pinjam kat kawan B rm25
so die pegi la nak beli baju tu.
masa die pegi. die tgk baju tu sale. harga turun. baju tu skarang berharga rm44.
die bayar then die dapat baki rm6.
die bagi kawan A rm2 dan die bagi kawan B rm2.
die tinggal rm2.
die hutang kawan A rm23 dan die hutang kawan B rm23.
so die hutang rm46.
die ade rm2 skarang.
rm46+rm2= rm48
mana lagi rm2?



Rama
Rama miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga rm50.
Die pinjam kat kawan A rm25 dan die pinjam kat kawan B rm25
so die pegi la nak beli baju tu.
masa die pegi. die tgk baju tu sale. harga turun. baju tu skarang berharga rm47.
die bayar then die dapat baki rm3.
die bagi kawan A rm1 dan die bagi kawan B rm1.
die tinggal rm1.
die hutang kawan A rm24 dan die hutang kawan B rm24.
so die hutang rm48.
die ade rm1 skarang.
rm48+rm1= rm49
kenapa jumlah duit dia jadi rm49? Ke mana hilang rm1?

p/s-:jawap la kawan2....hehehehhe

Kereta polis baru, evo x, volvo, peugeot













Saturday, March 7, 2009

Cerita sebenar rakyat Palestine dan Mesir

Assalamualaikum,

Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni,
dan ingin share his experience.
Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia
tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang sampai mati.
I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm:


Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular.
Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume
rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long.
Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...

"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!"
- Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza.
Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat
kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat
Palestine...

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi dgn pertolongan
Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah...charge naik
bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel.

(Eee...tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara
Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)


Gaza (Palestine)

Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world
comes from Gaza!

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan
mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg
kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention
Hashim....)

Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles
kalau tak kerana peperangan..


Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila
bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke
sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they can die
anytime.


Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah
berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel...punyalah
jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100
lebih je!!
Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate
in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan
mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.

Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok
lahir lagi seorang bayi..


Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat
hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus
dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari
kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun
sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat
Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.

Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah
katakannn...

Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani
mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, p_embed_ahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa dibuat tanpa
bius. Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala
di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus
..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit....Razali kata
tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan
tulang
sikit2 here and there...Fosforus ni dia hancurkan kulit dan
tulang...Nauzubillah.

So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara
jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau
kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel.


So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita
di mana jua mereka berada..


Wasalam


Friday, February 27, 2009

Kata-kata adat

Adopun awal tatkalo maso dulu
Naik di ateh bukit bintang penjaring
Berkecalang pelantak bosi
Kemuntong membilang tungku
Penyongek di ateh
Timbal jalan simpang ompek
Selilit Pulau Perca
Selembang Tanah Melayu
Se alam Minangkabau
Se alam juo yang terbuko
Air segantang selubok
Selonyap bunyi malam
Kok gagak dah jadi hitam
Kok bangau dah jadi putih
Adat tak lapuk dek hujan
Tak lokang dek paneh
Tak kuning dek kunyit
Tak lomak dek santan
Tak haus dek maso
Kok dibasuh berhabis air
Kok dikikis berhabis bosi
Adat putih bak kapeh
Hukum lombut bak air
Kok panjang dikorek
Kok bocor ditampal
Kok tiris dibotul
Kok tojun dari langit
Samo-samo kita tampung
Kok memancut dari bumi
Samo-samo kito pijakkan
Kok datang dari dopan
Samo-samo kito hadang
Kok datang dari belakang
Samo-samo kito hambek
Sebukit samo didaki
Selurah samo kito turuni
Ke laut samo kito ronangi

Penakik pisau seraut
Ambil galah batang lentubung
Seludang jadikan nyiru
Nan setitik jadikan laut
Nan sekopal jadikan gunung
Alam terkombang jadikan guru
Kok nak tahu tingginya gunung
Tanyo pado onggang
Kok nak tahu dalamnya lubok
Tanyo pado memorang
Kok nak tahu lebarnya pantai
Tanyo pado seluang
Kok nak tahu tobalnya hutan
Tanyo pado pak bolang
Kok nak tahu lebarnyo padang
Tanyo pado belalang

Kok nak tahu hebatnyo adat?

Totak buluh dipilih-pilih
Buluh ditarik jangan songsang
Sungguh hebat adat perpatih
Bagai bulan dipagar bintang

Walaupun rumput mati terlapah
Akarnyo tidak mahu tonggolam
Walaupun laut menjadi marah
Semangat beradat janganlah padam

Kalau mencari pokok berbuah
Pucuk lobek dahan berdaun
Kalau mencari bangso bertuah
Duduk beradat togak bersantun

Muko podang belakang podang
Podang berhulu gading gajah
Esa hilang duo terbilang
Pantang kito berpaling tadah

Thursday, January 29, 2009

Video silent comedy Gamarjobat

GAMARJOBAT live 1
video

GAMARJOBAT live 2
video

Wednesday, January 28, 2009

Sunday, January 18, 2009

BOIKOT PRODUK AMERIKA DAN ISRAEL

Senarai produk Amerika dan Israel :